برای فکر کردن, بهانه‌ای برای نوشتن

یک شغل مهم و تاثیر گذار در زندگی انسان‌ها!

یک شغل مهم و تاثیر گذار در زندگی انسان‌ها!

میخواهم ازتون خواهش کنم که در همین ابتدا و قبل از خواندن بقیه ی متن، چند شغل مهم و تاثیرگذار در زندگی انسان‌ها را برای خودتون فهرست کنید. (اگر دوست داشتید خوشحال میشم بعدن به من هم بگید که چه شغل‌هایی رو برای خودتون فهرست کرده بودید)

خوب، حدس میزنم شغل‌هایی که فهرست کرده اید، شامل مواردی چون پزشک، جراح، معلم، نویسنده، کارآفرین، و … باشد.

 

خوب، حالا لطفاً به یک سوال جواب دهید.

راستش را بگویید. آیا هیچکدام از شما، شغل رفتگر یا سوپور را هم در بین کارهای مهم و تاثیر گذار خود فهرست کرده بودید؟

خوب. حالا به شما می‌گویم چرا من فکر میکنم که شغل رفتگری و جمع آوری زباله، و البته به بیانی بهتر، مدیریت پسماند، هم میتواند به نوعی یکی از مهم ترین شغل‌ها و فعالیتهایی باشد که در سلامت و آرامش زندگی ما نقش بسیار مهم و به سزایی ایفا می‌کند.

همانطور که خودتان هم می‌دانید، همه ی ما تقریبا هر روز یا هر شب، زباله‌های مختلفی را که از درون خانه‌های خود جمع آوری کرده ایم، جایی در بیرون از خانه قرار میدهیم و فردا که باز برای شروع یک روز دیگر، از خانه بیرون میرویم، هیچ اثری از آن زباله‌ها در محل زندگی خود نمی‌بینیم. محله ی زندگی ما، مثل همیشه، تمیز و دوست داشتنی و چشم نواز است و می‌توانیم در هوایی سالم نفس بکشیم.trash_can2

زباله‌هایی که از کیسه‌های پلاستیکی، قوطی‌های‌های بسته بندی، جعبه‌ها، ته مانده ی غذاها و میوه‌ها، ظرفها، شیشه‌ها، وسیله‌ها یا اسباب بازی‌های شکسته، لباس‌های کهنه، و هزاران چیز کوچک و بزرگ دیگر تشکیل شده اند.

حالا بماند که ما همچنین در عبور و مرورهای مرتب خود در خیابان‌ها، در حین رانندگی، در بازدید از مناطق دیدنی یا رفتن به اماکن عمومی‌و در هر جا و حین هر فعالیت دیگری نیز به شکلهای مختلف زباله تولید می‌کنیم.

حال بیایید برای نمونه، با هم ببینیم اگر این زباله‌هایی که هر روز در خانه‌ها، در کارخانه‌ها، در بیمارستان‌ها، در مدرسه‌ها، در دانشگاه‌ها، در ادارات، در شرکتها، در رستوران‌ها و هزار جای دیگر و به شکل‌های مختلف تولید می‌شوند، به این سرعت و با این دقت، جمع آوری نمی‌شدند، چه اتفاقی می‌افتاد؟

[su_quote]عدم کنترل زباله‌های شهری وروستایی بعلت مواد آلوده کننده وفساد پذیر و نیز رطوبت وحرارت مناسب پناهگاهی مناسب برای انواع حشرات و جوندگان موذی میباشد. همواره توده‌های زباله از عوامل اصلی ومولد بسیاری از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات و سایر بیماریهای واگیر دار وغیرواگیردار بوده است . پراکندگی مواد زاید خانگی وصنعتی وتجاری وانتشار زباله‌های بیمارستانی ازیک سو و تداوم گرما و طولانی شدن زمان برداشت زباله از معابر و اماکن عمومی‌از سوی دیگر از جمله عوامل مساعد کننده برای تکثیر ورشد سریع بسیاری از باکتریها و انگلها و موجودات و جوندگان موذی میباشد. مگس با انتقال فیزیکی بسیاری از باکتریها و انگلها نظیر تراخم – اسهالهای مهلک و عفونی و بیماریهای قارچی ومسمومیت غذایی و … باعث بیمارشدن انسان میگردند. باکنترل و دفع صحیح بهداشتی زباله حدود ۹۰ درصد از مگسها ، حدود ۶۵ درصد از موشها را میتوان تحت کنترل درآورد. (منبع)[/su_quote]

این خبر را هم بشنوید:toss

[su_quote]شبی یک میلیارد تومان هزینه نظافت شهر است! رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی‌شهر تهران گفت: برای اینکه شهر تمیز باشد شبی حدود یک میلیارد تومان هزینه می‌شود. روزانه ۶ هزار تن پسماند خانگی و ۵۰ هزار تن نخاله ساختمانی تولید می‌شود که این میزان در ایام پایانی سال به حدود روزانه ۱۲ هزار تن می‌رسد. (منبع: خبرگزاری تسنیم)[/su_quote]

و اینکه:  “پسماندهای ذخیره شده در بیش از ۵۰ هزار مخزن مستقر در شهر به صورت شبانه روزی  و با استفاده از ناوگان مکانیزه خدمات شهری جمع آوری و به ایستگاه‌های انتقال میانی منتقل می‌شوند.” (منبع)

حالا بیایید این موضوع را کم و بیش، به تمامی‌شهرها تعمیم دهیم.
تصور اینکه اینهمه آشغال و زباله، روزانه از سطح شهر جمع آوری نشود، خیلی وحشتناک است! اینطور نیست؟

اگر کتاب زیبای «کوری» از ژوزه ساراماگو را هم خوانده باشید، حتما وضع اسفناکی را که از جمع شدن و ماندن زباله‌ها در تمام سطح شهر، به وجود آمده بود را به خاطر دارید و احیاناً همان زمان آرزو کرده اید که هیچ وقت به چنان فلاکتی دچار نشویم!

شاید بد نباشد حالا که بیشتر متوجه اهمیت این شغل شدیم، کار دیگری هم انجام دهیم:

تا جایی که امکان دارد، زباله ی کمتری تولید کنیم.

 

بیایید در انتها نیز با هم، نگاهی به این دیاگرام بیندازیم:

مدت زمانی که هر یک از مواد فوق برای تجزیه شدن در محیط، نیاز دارند.

پی نوشت:

(۱): در مورد منبع دقیق تصویر بالا خیلی در اینترنت جستجو کردم و متوجه شدم سایتهای زیادی از این تصویر استفاده کرده اند و در هیچکدام هم به منبع اصلی اشاره نشده!

در اولین فرصتی که منبع اصلی آن را بشناسم اینجا ذکر خواهم کرد یا اگر چنین آمار مشابهی، از یک منبع معتبر و دقیق پیدا کنم، با ذکر منبع، جایگزین تصویر فعلی خواهم کرد. اما فکر میکنم باز هم بد نیست که فعلا همین دیاگرام، ما را در مورد عمر تخمینی زباله‌هایی که به محیط زندگی مان اضافه می‌کنیم، کمی‌به فکر فرو ببرد.

(۲): بعداً در پُستی جداگانه، در مورد اینکه چطور زباله‌های خانگی مان را مدیریت کنیم، با هم بیشتر حرف خواهیم زد.

8 دیدگاه در “یک شغل مهم و تاثیر گذار در زندگی انسان‌ها!

  1. سلام شهرزاد جان
    راستش سوالت را که دیدم اول یاد قصه‌های مجید و انشاءش افتادم که توی جواب این سوال گفته بود مرده‌شورها. شغلای دیگه‌ای که به ذهنم رسید همین رفتگرهای زحمتکش و همین‌طور باغبان‌ها بودن. انصافا بعضی باغبون‌ها خیلی خوش‌سلیقه‌اند و نقش مهمی‌توی زیباسازی شهرهامون دارن 🙂
    راستی توی عکس آخر چرا زیر ۶ هفته خالیه؟ مغزم سوت کشید وقتی عددهای این دیاگرام را دیدم!

    1. سلام شادی جان.
      چقدر جالب که یادت به انشای مجید افتاد. عاالی بود. عاشق اون انشام با لحن شیرین خود مجید. و آره اگه مثل مجید بشه فکر کرد، قطعاً اون هم شغل مهم و تاثیر گذاریه. 😉
      راست میگی. باغبون‌های نازنین هم کم از رفتگرهای زحمتکش ندارن. واقعا برای زیبایی و حفظ طراوت محیط زیست و همچنین و نوازش چشم و روح آدمها تلاش می‌کنن. همینطور در پیرایش درختها و فضای سبز، یه خلاقیت‌های عجیبی دارن که واقعاً آدم لذت میبره. واقعا کارشون قابل تقدیره.
      من یکی از علاقه مندیهام اینه که وقتی توی پارکی قدم میزنم به هر باغبونی که برسم بهش سلام کنم و خسته نباشید بگم.
      راستی. آفرین به دقتت. 🙂 نمیدونم چرا زیر عدد ۶ خالیه؟ شاید هم منظورش اجسام نامرئی بوده! 😉
      راستش این دیاگرام رو چند وقت پیش از توی اینترنت از یه سایت، توی کامپیوترم ذخیره کرده بودم و متاسفانه بعدش دیگه یادم نبود منبعش کجا بود! 🙁
      آره. این عددها رو که آدم میبینه، کله ش سوت میکشه… بیچاره این طبیعت چه بارهایی رو که از دست ما انسانها به دوش نمیکشه…

  2. اول که عنوان نوشتت رو دیدم و نگاهی به کلیات این نوشته انداختم فهمیدم قضیه چیه
    دوم که بند اول نوشتت رو خوندم یک شغل تاثیر گذار به ذهنم اومد که فعلا بهت نمیگم 😉

    کلا حرفی برای گفتن ندارم اول صبحی پس بذار بگم که اون شغل بی محلی به انسان‌های غیبت کن و تمسخر کن هست!(ما آدم‌ها اگر به انجام کاری تشویق نشیم احتمال تکرارش برامون سخت تر میشه)

    شاید سخته باشه ولی من در اولین جایی که یادم باشه انجامش میدم و بعنوان میکرو اکشن توی نوشته‌های موبایلم یک قسمت میگذارم که این رو بهم یادآوری کنه والان ۱۰ بار روی کاغذ مینویسمش تا احتمال فراموشیش کمتر بشه.

    پی‌نوشت: اینم از بلند بلند فکر کردن‌های من که گفتی

    1. ایمان عزیز. سلام.
      ممنون از معرفی اون شغل تاثیرگذاری! که توی ذهنت شکل گرفته بود.
      منم در موردش باهات موافقم و در این مواقع، همیشه این ضرب المثل انگلیسی میاد به ذهنم:
      It’s none of my business!
      ممنونم که اومدی و ابنجا بلند بلند فکر کردی. 🙂

  3. سلام.
    وقتی موضوع پستتون رو خوندم ناخوداگاه تصوری از یک شغل مظلوم و کم ادعا اومد تو ذهنم ،مثل:پرستاری{ انواع و اقسامش}،کارگری،معلمی.
    زمانی که تصمیم میگریم که تو روند زندگیم تغییری هرچند کوچک رو ایجاد کنم ،مدتی رو صرف فکر کردن به چرایی‌ها،چگونگی‌ها،شرایط و سود و زیان میکنم. ذهنم راضی به تغییر نمیشه مگر اینکه بشینم و ریز ریزه نقاط رو بررسی کنم.خسته کننده و پوچ به نظر میرسه اما به واقعیت‌های اطراف نگاه میکنم میبینم تنها راهه، چقدر پرت رفتم.بگذریم.
    فکر میکنم زمانی میتونیم تغییراتی {تدریجی} در روند میزان تولید زباله ایجاد کنیم که بستر مناسب این عمل فراهم باشد.مانند: شرایط فرهنگی و ذهنی شهروندان،ایجاد سخت افزارها،و تداوم درعمل.
    احتمالا فکر کردن به موضوع هزینه‌های جمع اوری و بازیافت زباله‌ها انگیزه ای در ما برای تغییر تو این روند ایجاد خواهد کرد.
    حالا با فکر کردن به اینکه اگر زمانی زباله‌ها از سطح شهر‌ها جمع اوری نشه ،چه اتفاق وحشتناکی میافته میشه به اهمیت این شغل قابل احترام پی برد.
    مرسی از پست خوبت شهرزاد.

  4. سلام راستش همون ابتدای متن تنها شغلی که به فکرم رسید که هم مهم باشه و هم تاثیر گذار معلمی‌بود.
    شغلای دیگه مثل دکتر و رفتگر هم به ذهنم اومد ولی فقط تونستم اونها رو توی دسته شغلای مهم جا بدم .چون از نظر من تاثیر گذاری فقط زمانی حاصل میشه که ی نوع ارتباط و تعامل وجود داشته باشه ،حالا یا به صورت فیزیکی یا به صورت مجازی.

    میدونم از بحث خیلی پرت شدم .همه اینا رو گفتم ولی هیچی از ارزش رفتگرای عزیزمون کم نمیکنه. من شغل اونا رو یکی از مهمترین شغلا میدونم .البته شاید من تاثیر گذاری رو محدود کردم. دارم فک میکنم که ی شهر پاک میتونه روی طرز نگاه .طرز فکر کردن.طرز برخورد با دیگران و.. تاثیر بذاره .پس شاید میزان تاثیر گذاریش در حد ی معلم و حتی بیشتر باشه.

    پس اگه اجازه بدین حرف اولمو پس میگیرم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *